Categorieën
luchtbehandeling

Review PureBlue PB600I – VFA ASPRA S INduct

Ons huis met warmteterugwininstallatie (WTW) is sinds 9 november 2017 voorzien van de PureBlue 600i. Lees in deze review onze ervaringen.

De wind uit westelijke richtingen blaast de schadelijke rook uit de buurt (van tuinkachels, vuurkorven, houtkachels in huis, etc.) rechtstreeks naar onze inlaat van de WTW. Ons huis is nagenoeg luchtdicht en ramen open zetten is gezien de heersende windrichting geen optie op het moment dat er gestookt wordt. Er is dus geen ontkomen aan. Waar stokers de keuze hebben om wel of niet te stoken, hebben wij géén keuze. We moeten ademen, ook al is het lucht met schadelijke rook. Op zoek naar een oplossing kwamen we dit filtersysteem tegen en dat leek ons wel wat.

Ons huis met WTW (Brink Renovent Excellent 400) is daarom sinds 9 november 2017 voorzien van de Daalderop PureBlue 600i. De PureBlue filtert een zeer hoog percentage van het allerfijnste stof uit de lucht (nano-deeltjes).

Kosten aanschaf: €2575,- incl. montage. (nov. 2017)
Kosten filters per maand: €41,- (setje van 2 witte filters á €40,- plus 1 koolstoffilter á €42,- =  € 82,- , levensduur is bij ons ong. 2 maanden dus delen door 2 = €41,- p/mnd).

De Pureblue is ontwikkeld door VFA Solutions en wordt daar verkocht als de VFA ASPRA S INduct. Sinds begin 2018 heeft de firma Brink het apparaat ook in de catalogus opgenomen maar daar heet ie: Pure Induct.

Voorlopige conclusies na 7 maanden gebruik:
+

    Het systeem werkt zeer goed! In combinatie met het optionele actief koolfilter ruiken we bijna niets meer in huis. We ruiken ook geen OZON-luchtje (daar waren we bang voor vanwege het ioniseringsproces van de PB). Gezien het tempo waarin de witte filters zwart zijn geworden, wordt er veel roet en fijnstof afgevangen.

+/-

    De WTW moet wel iets harder werken om de juiste airflow te behouden. De filters zijn weliswaar heel open van structuur, ze zorgen toch voor een beetje weerstand. Onze WTW (BRINK RENOVENT EXCELLENT 400) draait standaard op standje 210 (m3). Zodra je het inspectieluikje van het filterhuis van de PB opent, hoor je het toerental van de WTW iets zakken (lucht wordt dan zonder weerstand rechtstreeks de technische ruimte ingeblazen – lucht gaat dan niet door de filters heen).

Dit zijn de filters gedurende de eerste maand gebruik (zo’n 9 x 2,5 uur stoken door de buren):

Dit zijn foto’s van de PureBlue (voor en na installatie):